Skövde Kulturhus, Konsthall & Konstmuseum

Skövde Kulturhus, Konsthall & Konstmuseum

Telefonnummer

0500 - 498099

Adress

Trädgårdsgatan 9, Box 404 541 28 SKÖVDE

Hemsida/E-postE-post:
konst@skovde.se

Konsthallen grundades 1931 och finns sedan 1964 i det först byggda Kulturhuset i Sverige. Kulturhuset och Konsthallen är ritat av arkitekten Hans-Erland Heineman. Utställningsverksamheten i Konsthallen är inriktad på samtidskonst i ett brett perspektiv, men med särskilt fokus på frågeställningar som rör genusfrågan.

Mitt emot Konsthallen ligger Konstmuseet som invigdes 1995 och fick en uppfräschning och total omhängning 2013. Konstmuseets inriktning är svensk konst från 1900 till nutid. Här finns verk av bland annat Siri Derkert, Sigrid Hjertén, Lena Cronqvist och Carolina Blue Falkholt.

Första våningsplanet i konstmuseet inrymmer en speciell genusmedveten hängning av samtidskonst ur kommunens samling. Dessutom finns där en öppen verkstad, en galleridel för mindre utställningar, en yta för den lokala utställningsserien Månadens konstnär, samt en yta för Volymsom är vår speciella satsning på form och design.

En trappa upp i museet finns en mer klassisk kronologisk hängning med fokus på svenskt 1900-tal samt verk från våra stora donationer och en deposition kring konstnären Elli Hemberg, Anna Sjödahl och Ester Henning.

Öppettider och tider för visningar av utställningar, se hemsida. Grupp- och skolvisningar kan beställas via telefon.

I Skövde Kulturhus finns flera konstnärliga verk, bland annat Vera Nilssons Penning contra liv från 1938 i Stadsteaterns över foajé, Siri Derkerts relief Senapsträdet och Himlens fåglar från 1960-talet och Klara Kristalovas nyinvigda verk Tråkig och korkad från 2012.

Vägbeskrivning: Mellan Resecentrum Skövde och Scandic Hotel Billingen.

Branscher:

Gallerier, konsthandel, konsthallar Konst, konsthantverk Museum / Museer

Nyckelord:

Design, Konst, Konsthall, Konsthantverk, Konstmuseum, Konstverk, Konstverkstan, Kultur, Skövde kulturhus,